Fremtidens fjernvarme i Blovstrød

Senest i slutningen af næste måned kommer der en ny fjernvarmeplan for bl.a. Blovstrød.

Kortet stammer fra december 2021, og er udarbejdet af Rambøll for Norfors og viser med blåt et projektforslag til kommende områder i bl.a. Blovstrød, hvor der kan etableres fjernvarme. Som det fremgår, er det primært Sjælsøparken, som får etableret fjernvarmen - men den nye opdaterede plan, der fremlægges i slutningen af næste måned, vil måske vise større områder her i Blovstrød, som udbygges med fjernvarme. NB. Der er en fejl på kortet: Der er i dag ikke fjernvarme i Byparken, som vist med grønt.

INGEN TVANG Der er i stor stil på det seneste blevet diskuteret, om der bliver tilslutningspligt i forbindelse med en større udrulning af fjernvarmen i Allerød Kommune.

Norfors’ varmechef, Søren Aarup, fortæller i den forbindelse til Allerød Nyt, at der bliver ikke tale om, at borgerne tvinges til at skifte varmekilde. Omvendt skal der være opbakning til fjernvarmen, hvis den skal udrulles.

“Nutidens fjernvarme i Allerød er for langt størstedelen gasgrå, som den siver op fra AK-Fjernvarmes to varmeværker i Lillerød, og AK-Fjernvarme er baseret på100 procent naturgas, og det er kun en lille klat boliger og kommunale bygninger i Blovstrød, der i dag kan bryste sig af grøn fjernvarme,” siger Søren Aarup og fortsætter:

“Fremtidens fjernvarme i Allerød vil dog være grøn og komme primært fra store varmepumper,” lyder meldingen fra Norfors - det tværkommunale forsyningsselskab, som Allerød hører under.

“Vi har sammen med Allerød Kommune ambitiøse planer om at udbygge fjernvarmedelen baseret dels på luft til vand-varmepumper, dels på fjernvarme fra Norfors. Målet er at have dækket omkring 50-60 procent af kommunen omkring år 2028-2030.”

I dag kommer Norfors’ fjernvarme fra Hørsholm, hvor Usserødværket brænder affald af og via ledninger sender fjernvarmen gennem Isterød, Ravnsnæs og Birkerød, før den rammer Kongevejen og løber nordpå til Blovstrød.

Grønne varmepumper Det er dog nye, store luft til vand-varmepumper, som den man ser hos Farum Fjernvarme i Farremosen, der skal bygges omkring Lillerød, der skal stå for langt størstedelen af den fremtidige grønne fjernvarme. Når det er sket, vil AK-Fjernvarmes to værker, som Norfors driver, være blevet udfaset og formentlig kun bruges som backup.

På spørgsmålet hvor udbygningen vil ske i Blovstrød, siger Søren Aarup, at det kan han ikke svare på nu, men man er som nævnt ved at lave en udbygningsplan, der skal drøftes med ejerkommunerne meget snart - inden sommerferien. Så senest i slutningen af juni måned kommer der et svar.

Et godt bud kunne være at kigge på kortet over denne artikel. Kortet stammer fra december 2021, og er udarbejdet af Rambøll for Norfors og viser med blåt projektforslag til kommende områder i bl.a. Blovstrød, hvor der kan etableres fjernvarme.

Om kortet kommer. til at ligne forslaget til udbygningsplanen ønsker Søren Aarup dog ikke at svare på.

Fjernvarmeetableringen koster op til 15.000 kr/meter Som udgangspunkt koster Fjernvarmeetableringen fra omkring 6.000-15.000 kroner/meter - alt efter størrelse og kompleksitet.

Denne anlægsudgift skal vi være sikre på, kan dækkes af de kunder, der er i den anden ende. Etablering af en ledning på Kongevejen er én af de mange muligheder vi arbejder med,” siger Søren Aarup.

På spørgsmålet fra Allerød Nyt om, ‘hvad med de sidste 40-50 procent, der ikke står til at få fjernvarme’ vil Aarup ikke spå om. Det kan være, at der til den tid er politiske vinde, der siger: ‘Der skal være fjernvarme - koste hvad det vil.’

“Det kan også være nye energiformer kommer til, som vi ikke kender i dag. Men vi skal også være realistiske: Der kan være områder, hvor en individuel varmepumpe bliver løsningen,” slutter Søren Aarup.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET