Danmarks Naturfredningsforening og Blovstrød Vandværk gør indsigelser mod at der opføres boliger på den grønne kile nord for Sortemosevej.
AFSLAG På økonomiudvalgets mødet i dag tirsdag, den 18. maj har Socialdemokratiet et forslag om, at der opføres et senior bofællesskab på Ny Allerødgaards jorder.
Danmarks Naturfredningsforening, Allerød og Blovstrød Vandværk har i den forbindelse skrevet til økonomiudvalgets medlemmer med kommentarer, der bygger på forhold til forslaget, som slet ikke fremgår af økonomiudvalgets dagsorden.
DN oplyser bl.a., at Bofællesskabsgruppen regner med, at der er brug for ca.10.000 m² til ca. 25 boliger, fælleshus, nyttehaver mm. Med den af bofællesskabet foreslåede placering bag privatskolen vil det betyde, at der skal dispenseres fra skovbyggelinjen, som er 300 m. Bofælleskabet kræver således et betydeligt areal, som DN Allerød vurderer der ikke er plads i forhold til de eksisterende naturværdier og den naturplan DN tidligere har fremlagt om et kommende høslætareal til glæde for alle borgere i kommunen.
DN spørger om der ikke er andre muligheder i Allerød for at opføre et senior bofællesskab, som DN-Allerød på ingen måde er modstander af? DN har således afholdt et positivt møde med gruppen bag bofællesskabet på jorden bag Ny Allerødgård. Der var forståelse for begge parters synspunkter og enighed om at arbejde videre med alternative forslag.
Vandværket kan ikke anbefale bebyggelsen
DN har endvidere kontaktet Blovstrød Vandværk, og her fortæller formanden, Henrik Østergaard, at udlægning af området ved Ny Allerødgaard til høslæt er den allerbedste måde og anvendelse for beskyttelse af vores drikkevandsressource og oplyser samtidig, at vandværket ligeledes har fremsendt kommentarer til økonomiudvalgets medlemmer om forslaget om opførelse af boliger i forhold til vores sårbare drikkevandsressource i området. Man kan på igen måde anbefale, at der bliver opført bebyggelse på Den Grønne Kile.
DN har tidligere foreslået, at jorderne bliver omlagt til et lysåbent landskab, som kunne være en jubilæumsgave til borgerne i anledning af Allerød Kommunes 50 års jubilæum. Det er desværre endnu ikke sket, men der er dog sat midler af i 2022.
Stor skade for den fredede Sortemose
DN skriver videre: “Problemet med bebyggelse på Ny Allerødgårds jorder er, at der ikke bliver plads tilbage til naturen, og at grundvandet yderligere sænkes ifm. kloakering og byggemodning af jorderne, til stor skade for den nærliggende fredede Sortemose, der i forvejen mangler vand med tilgroning til følge. Hvert år bruger Sortemose Grundejerforening mange tusinde kroner på at holde opvækst væk fra sphagnumfladerne.”
Naturen vil lide endnu et stort nederlag
Erfaringsmæssigt vil en bebyggelse på jorderne, hurtigt blive afløst af nye forslag til bebyggelser, med det resultat, at naturen vil have lidt endnu et stort nederlag. Dermed vil det sidste åbne landbrugsland mellem København og Hillerød langs Kongevejen, forsvinde. Lillerød og Blovstrød vil være vokset sammen!
Tiltrængt løft for den trængte biodiversitet
DN slutter sin skrivelse: “Et afslag på opførelse af et bofællesskab og i stedet et ja til lysåbent landskab med høslæt vil betyde, at den kommercielle landbrugsdrift på Ny Allerødgaards jorder opgives og jorderne omdannes til et åbent naturlandskab til glæde for borgerne og naturen. Det vil fremover betyde en naturmæssig bedre sammenhæng med Sortemosen og Tokkekøb Hegn, et mindre CO2 udslip, ingen gyllestank, intet ammoniak nedfald i den fredede Sortemose, udsigt til et smukt åbent naturlandskab, men først og fremmest et fristed for borgere, blomster, sommerfugle og andre insekter, kort sagt et gevaldigt og tiltrængt løft for den trængte biodiversitet. Og vi har råd til dette tiltrængte naturløft i Allerød Kommune!”
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET