Udendørs aktiviteter øger risikoen for at blive bidt af en flåt

Flåter er ikke farlige i sig selv, men kan blive det, for de kan overføre virus eller bakterier, når de suger blod.

Flåter er små dyr med otte ben, som er i familie med edderkopperne. De kan være svære at se, da de mindste kun er omkring 0,5 mm og sorte. Voksne flåter er dog ofte større, og de vokser til størrelsen på en kaffebønne, når de har suget blod.

FLÅTER Det sker heldigvis ganske sjældent, at mennesker bliver smittet med farlige sygdomme af et flåtbid. Det skønnes, at kun 2% af alle bid fører til smitte, men man skal altid være yderst opmærksom, hvis man er blevet bidt af en flåt. Både bakterier og vira kan overføres ved flåtbid.

Borrelia
Den mest kendte sygdom er borreliose, der skyldes bakterien borrelia. Den overføres først 24 timer efter bidet, og det første tegn er typisk et ringformet, rødt udslæt på størrelse med en femkrone omkring bidstedet. Dog kan du også være smittet med borrelia uden at opleve udslæt.

De øvrige, typiske symptomer er feber, træthed og smerter i hoved og ryg. Mistænker du, at du er smittet med borrelia, skal du straks kontakte din læge.

TBE-flåt
Skovflåten kan desuden overføre sygdommen TBE (flåtbåren hjernebetændelse). Det er en virussygdom, der starter med influenzalignende symptomer. I nogle tilfælde kan sygdommen udvikle skader på centralnervesystemet og give lammelser. Generne forekommer i uger og op til måneder efter et flåtbid. TBE er meget sjælden og kan ikke behandles, dog kan man vaccinere mod den.

Cheflæge fra Danske Lægers Vaccinations Service, Carsten Schade Larsen, siger: “Selvom sygdommen stadig er sjælden herhjemme, så peger eksperter på, at området hvor TBE-flåter befinder sig, ser ud til at have udvidet sig de seneste år.

10 risikokommuner
Bornholm og Tisvilde Hegn har længe været kendte TBE-risikoområder, men i de seneste tre år har man også observeret flere sporadiske smittetilfælde med TBE i andre områder - især i Nordsjælland. Det ses som et udtryk for, at der er sket en geografisk udvidelse af risikoområdet for TBE-smitte.

SSI har tilbage i december udarbejdet en liste over risikokommuner, hvor man fremover skal være opmærksom på TBE-flåter. Foruden Bornholm finder man ti Nordsjællandske kommuner på listen, og man regner med at 480.000 danskere regelmæssigt bevæger sig rundt i kommunernes skov- og naturområder:

  • Rudersdal

  • Lyngby-Taarbæk

  • Allerød

  • Fredensborg

  • Furesø

  • Gribskov

  • Halsnæs

  • Helsingør

  • Hillerød

  • Hørsholm

Carsten Schade Larsen mener iøvrigt ikke, at der er grund til at vente med at få en vaccine mod TBE, hvis man er ældre og har pengene.

FAKTA:
Flåter er små dyr med otte ben, som er i familie med edderkopperne. De kan være svære at se, da de mindste kun er omkring 0,5 mm og sorte. Voksne flåter er dog ofte større, og de vokser til størrelsen på en kaffebønne, når de har suget blod.

Flåter sætter sig på huden på dyr eller mennesker, der passerer dem. De kravler derefter til et velegnet sted for at suge blod. Flåter kan bedst lide områder med tynd hud, fx bag ørerne, i albuerne, bag knæene, i lysken og armhulerne. 

Flåter lever udendørs og tæt på jorden. De findes både i eller uden for byer, i parker, haver og skove. Udendørs aktiviteter øger derfor risikoen for at blive bidt af en flåt, fx.: Jagt, camping, gåture, cykling, picnic, bærplukning, havearbejde eller jogging.

Bedøvelsesmiddel
Det er ikke sikkert, at man opdager, at man er blevet bidt af en flåt. Flåtens spyt indeholder nemlig et naturligt bedøvelsesmiddel. Det er heller ikke altid muligt at se et mærke efter biddet. Hvis man finder en flåt på sin krop, kan man læse mere om flåterne HER.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET