Så hvorfor udfase gassen til de danske husejere? Bliv klogere på, om du skal beholde dit gasfyr - eller gå med en anden løsning.
OPVARMNING “Regeringen vil have os til at skifte til bl.a. fjernvarme eller varmepumper. Men varmepumper kan være en større investering, som ikke forrenter sig på et lille gasforbrug. Samtidig kan mange kommuner endnu ikke tilbyde fjernvarme som en øjeblikkelig løsning, og mange steder vil det aldrig blive en løsning. Den kritiske faktor er at sikre, at denne omstilling gavner både miljøet og økonomien, hvilket gør biogas til en uundværlig del af ligningen”. Dette skriver ‘Gastech Energi’ og fortsætter:
“Biogassen overtager snart helt naturgassen. Derfor må det klimarigtige valg imidlertid være mellem biogas og varmepumper”.
Det ved vi
‘Gastech Energi’ skriver videre: “I en hensigtserklæring har regeringen skrevet, at det skal være slut med gasfyr i 2035 – men også, at den regner med, at der vil være ca. 135.000 boliger med gasfyr i 2035. Planen er - som nævnt - at biogassen i 2030 helt har erstattet den fossile naturgas, men at denne gas kun skal bruges af virksomheder. Det stritter desværre lidt i alle retninger og skaber forvirring.
Der er endnu ikke en lovgivning om udfasning af naturgassen
Det er iøvrigt vigtigt at pointere, at der ikke er taget endelige beslutninger fra regeringens side, og at der endnu ikke er vedtaget en lovgivning omkring udfasning af naturgassen.
Når gassen bliver 100% biogas, løser det samtidig problemet med den kvælstofudledning, der i årtier har efterladt vores fjorde og havmiljø med iltsvind. Restaffald fra biogasproduktion er langt mere optageligt for planterne og minimerer kvælstofudvaskningen fra markerne.”
‘Gastech Energi’ giver råd til dig som gasfyrsejer
Der er værdi i at værne om det, der allerede fungerer. Hvis dit gasfyr er under 15 år gammelt, anbefaler man derfor, at du beholder det og passer godt på det ved at få det serviceret og vedligeholdt. Se tiden an! Måske får biogassen alligevel lov til at fortsætte mange år endnu – også til private husholdninger.
Hvis gasfyret er ved at være slidt op, har du tre muligheder:
1: En varmepumpe vil i de fleste tilfælde give den laveste varmeregning.
2: Skift til et nyt gasfyr. Det er stadig billigt, specielt hvis dit gasforbrug er under 1.000 m3 om året. Det er ikke forbudt at købe et nyt gasfyr, og det vil holde, indtil der er en afklaring på energisituationen i Danmark.
Ved at beholde gasfyret, holder du døren åben for fleksibilitet. Biogassens stigende betydning, og de spændende innovationer der konstant formes inden for dette felt, betyder, at du nemt kan tilpasse dig fremtidens energilandskab. Gassen kan leveres gennem allerede eksisterende infrastrukturer, hvilket eliminerer behovet for større ændringer i hjemmets energisystemer.
3: Hvis der fjernvarme i dit område, skal du sætte dig nøje ind i den varmepris, som det pågældende værk tilbyder. Der er meget store forskelle på fjernvarmeprisen landet over. Flere værker varsler store prisstigninger, og man kan risikere en varmeregning, der er meget højere end for gas eller varmepumpe.
Hvad er biogas?
Biogas er en fascinerende og bæredygtig energiform, der fremstilles ved nedbrydning af organisk materiale som husdyrgødning, madaffald, og energiafgrøder. Denne naturlige proces, kendt som anaerob nedbrydning, foregår i et iltfrit miljø, hvilket genererer biogas, som kan bruges til opvarmning, strømproduktion og endda som brændstof til køretøjer.
Denne transformation reducerer den mængde affald, som ellers ville rådne og frigive skadelig metan direkte til atmosfæren. Derudover kan det overskydende restmateriale bruges som næringsrig gødning, hvilket igen fremmer en sund jord, der bidrager til reduceret behov for kunstgødning.
Biogas repræsenterer således ikke blot en ren alternativ energikilde, men fungerer også som et centralt element i en cirkulær økonomi, hvor vi maksimerer udnyttelsen af vores ressourcer og mindsker miljøbelastningen.
Fremtidsperspektivet: En balanceret overgang:
Gastech Energi’ slutter: “Med håbet om en fremtid, hvor vi alle kan nyde godt af stabil, økonomisk og grøn energi, er biogassens rolle vigtigere end nogensinde. Mens udfasningen af fossile brændstoffer er uundgåelig, tilbyder biogas en bro mellem de gamle energikilder og de nye. Ved at vælge biogas i dag, investerer vi både i en bæredygtig fremtid og bevarer vores muligheder.
Så lad os omfavne biogas som en katalysator for forandring og betragte vores energibeslutninger som investeringer i en grønnere og mere bæredygtig verden. Der er ingen grund til at vente på ‘den perfekte løsning’. når vi allerede har en effektiv og grøn mulighed lige ved hånden.
O P D A T E R I N G (18.11,2024/11:14)
Formanden for BIOGAS DANMARK, Søren Pind, siger: “Man vil fjerne CO2-afgiften på BIO-gassen - stor ros”.
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET