På søndag fejrer Blackfoot-spejderne deres 60 års fødselsdag - og i den anledning fortæller vi lidt om spejderlivet her i Blovstrød gennem de sidste 60 år.
ARKIVARBEJDE Der er flere, som har været gennem de gamle Blackfoot-arkiver og fundet meget fint materiale - helt tilbage fra starten af 1963 inkl. utrolig mange fotos. Bl.a. har bestyrelsesmedlem Doris Søgaard Farver været i arkiverne og haft en lang snak med Alfred og Monica Hansen, som har berettet om mange detaljer fra de tidligere år.
Starten for 60 år siden
Den 1. april 1963 blev en blåmejseflok i Blovstrød oprettet af Fru Lise Martens, med udgangspunkt i Palnatoke (Lillerød) - idet vejen gennem den ubebyggede Sortemose var utryg. Der var tale om en ren pigeflok, hvilket den forsatte med at være helt frem til 1976.
Hvor boede spejderne?
Møderne fandt sted - helt frem til 1971 i kælderen på Blovstrød skole. Senere flyttede spejdergruppen til kælderen under Sct. Georges Gården (Klatretræet /klubben).
Men først i 1977 gik drømmen om en hytte i opfyldelse, da en norsk bjælkehytte blev bygget på grunden for enden af Parkvej – den gang et åbent område med udsigt til skoven.
Det viste sig, at et firma til et af husene på Fritidshusudstillingen på Kongevejen var gået konkurs, og Erling Johnsen rettede derfor henvendelse til spejderne, og spurgte om hytten var noget for Blackfoot.
Jørgen Hauberg og John Mortensen forhandlede efterfølgende med Erling Johnsen og senere med håndværkere, og samtidig accepterede banken at låne spejderne penge til et billig køb. Erling Johnsen tilbød med al den hjælp der skulle til, og lokale håndværkere Willy Christensen og Leif Rasmussen arbejdede vederlagsfrit.
Bente Højbjerg blev nu leder for de små, Monica Hansen og Jette Mørck for mellemgruppen. Efter kort tid sprang tropsføreren fra, og Jørgen og Hanne Hauberg overtog troppen. Palle Mørch tilbød sig som ‘hyttefar’, en opgave, som kunne forenes med hans arbejde.
Endelig stod bjælkehytten klar, og blåmejserne kunne flytte ind.
En gruppestyrelse, som bl.a. tog sig af økonomi og mødeaktivitet med andre byers gruppestyrelser - bestod bl.a. af Monica Hansen, Leif Ryelund, John Mortensen, Inge Løth Rasmussen og Erling Andreasen.
Det viste sig hurtigt, at der var mange minier og juniorer, som havde lyst til at deltage i det spændende spejderliv, og Blackfoot voksede sig større og større.
Da spejderhytten brændte
Desværre nedbrændte hytten en tidlig morgenstund i august 1981 på grund af gnavere i hoved-el-kablet. Heldigvis havde man tegnet en brandforsikring, og der blev udbetalt omkring 500.000 kr. til etablering af en ny hytte.
Gruppestyrelsen gik efter branden i gang med at løse forsikringsproblemet. og hyttefar blev sat til at finde et firma, som kunne opføre en bjælkehytte, der kunne dække Blackfoots behov, men som også samtidig skulle opfylde kommunens og naturstyrelsens krav.
Stor julegave i 2015
I starten af december 2015 fik Blackfoot-spejderne en kæmpe julegave, idet spejdergruppen overtog det tidligere Blovstrød Stadion på Sandholmgårdsvej og det tilhørende store klubhus - LÆS HER . Siden da, er der lagt mange kræfter i at få bearbejdet og tryllet med den fantastiske grund - som ligger helt op til Tokkekøb Hegn, og samtidig har man ombygget selve hytten, der er blevet navngivet ‘Skovmarkshytten’, og som vi kender den i dag.
Blackfoot-navnet
Navnet ‘Blackfoot’ kom til i starten af 1965, hvor det i første omgang kun blev brugt om den nyoprettede tropsgren, der bestod af spejdergruppens ældste børn.
Navnet blev valgt for at have noget specielt at samles om og med største beundring for indianerne, beretter Hanne Lind i et brev til Blackfoot i 2005. Hanne Lind var i mange år tropsfører og en stor del af opbygningen af Blackfoot.
Spildopmagerne
At skaffe midler nok til gruppen har til alle tider været en vigtig opgave. I starten blev der holdt en række arrangementer, loppemarkeder og andet for at skaffe penge nok til de mange sjove spejderaktiviteter. I dag bliver kræfterne primært lagt i Spildopmagerne - vores fantastiske genbrugsordning i Allerød Kommune. Her hentes genbrugseffekter og sorteres på genbrugspladsen, til gavn for både Blackfoot og miljøet.
Derudover er der kræfter i Blackfoot, der bruger en hel del tid på at søge fonde til udvikling af grund, hytte og vedligehold af alle faciliteterne.
Spejderarrangementer
Gennem de 60 år har Blackfoot Bloustrød-spejderne selvsagt udført og deltaget ved utrolig mange spejderarrangementer, gruppesommerlejre, udflugter, mm. Nedenfor bringer vi i flere eksempler.
Blackfoot Bloustrød-familien
I dag tæller Blackfoot i alt 138 medlemmer og grene Familiespejdere, Mikro, Mini, Junior, Trop, Klan og selvfølgelig lederne.
Som det altid har været, er det vigtigste spejderarbejdet, turene og sammenholdet - alt sammen i, og med respekt for, naturen.
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET