Mælkekartoner med fast skruelåg afskaffes

COOP: Kun fire uger med det nye låg.

“Nogle klagede for eksempel over, at det faste låg falder ned i mælkestrålen, når man hælder - så mælken løber ud på bordet i stedet for ned i glasset - meget irriterende.” Foto: Flemming Nyberg/AOB

SKRUELÅG I sidste uge skrev vi om et emne, som var lidt uden for AOBs lokale ‘skive’ - men som dog også handlede om Blovstrød-borgernes dagligdag. Det drejede sig om problemet med de nye faste plastiklåg på mælkekartonerne LÆS HER.

Der var flere, som syntes det var en god idé, men langt de fleste brugere var stærkt imod den nye ordning og skrev blandt andet:

  • De er meget irriterende de nye låg. Man kan kun skrue dem på i en bestemt position. Så jeg rykkede det løs. I min optik burde man fjerne dem helt. Det må da hjælpe mere på miljøet.

  • Det er mega irriterende. Hvis man ikke er opmærksom og har låget placeret ‘rigtigt’, hælder man på låget og mælken vælter ud over alt - pisse dårlig ide.

  • Hvorfor overhovedet sætte det på? For gigtfingre er det nærmest umuligt at åbne første gang. Bruger tænder til at dreje låget, eller jeg skærer den fri med kniv.

Coop: Skruelågene skal væk igen
Og Coop nåede lige præcis at have de nye fastmonterede skruelåg i fire uger, før dagligvarekæden nu melder ud, at det skal væk igen på udvalgte typer mælk.

“Kunderne var ikke glade for den nye løsning på mælkekartonerne, hvor en plastikring holder plastiklåget fast til kartonen. Nogle klagede for eksempel over, at det faste låg falder ned i mælkestrålen, når man hælder - så mælken løber ud på bordet,” fortæller Coops CRS-chef, Thomas Roland.

Andre kunne ikke forstå, hvorfor det fastmonterede låg overhovedet blev indført.

“Måske har vi ikke været gode nok til at forklare, at det faktisk er en ny EU-lovgivning,” siger Thomas Roland.”

De fleste drikkevareproducenter er i øjeblikket i gang med at efterleve kravet fra et EU-direktiv om engangsplast. Ifølge direktivet må produkter med kapsler og låg af plast kun sælges, hvis de sidder fast på beholderen.

Lager skal bruges op
Der vil dog fortsat være mejeriprodukter med det fastmonterede skruelåg i Coops butikker.

Det gælder for eksempel yoghurt og ymer, som ifølge Thomas Roland typisk ligger længere i køleskabet. Her kan skruelåget hjælpe med at forlænge holdbarheden en smule, og så kan kunderne fortsat lægge kartonerne vandret ned i køleskabet.

De fem typer mælk, som får den gamle åbning igen, er Øko 365 Skummetmælk og Minimælk, der sælges i 365discount, og Økologisk Änglamark Minimælk, skummetmælk og letmælk, der sælges i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen.

Mindre plast
Thises egne produkter fortsætter også uden skruelåg.“Vi har ikke skruelåg på vores egne Thise mælkevarianter, og vi bifalder anvendelsen af mindre plast, da det passer godt ind i vores bæredygtighedsagenda,” siger administrerende direktør i Thise Mejeri, Svend Schou Borch, i en pressemeddelelse.

Afskaffelsen af plastiklågene sker omkring 1. marts næste år, når Coop’s nuværende lager af producerede kartoner forventes at være opbrugt.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET